poniedziałek, 22 lutego 2016

Kuchnia wojenna

Głód od zawsze był nieodłącznym elementem wojny. W dawniejszych czasach często za jego pomocą zmuszano do kapitulacji zamki, twierdze czy miasta. W XX wieku ze względu na zmianę charakteru wojny, która stała się wojną totalną na wyniszczenie, zjawisko to zaczęło dotyczyć całych społeczeństw krajów biorących udział w konfliktach zbrojnych.  
Kuchnia wojenna, jak sama nazwa wskazuje, jest kuchnią którą da się przygotować w ciężkich, wojennych czasach, a więc przy niedoborze podstawowych produktów spożywczych. Są to przepisy niejednokrotnie dziwne, z wykorzystaniem składników, które w obecnych czasach zdają się nie mieć wiele wspólnego z gotowaniem, jednak dla cierpiących głód ludzi mogły one być jedynym sposobem na uratowanie życia.

Receptury, które zaprezentujemy w tym dziale w większości pochodzą z ukazującej się podczas wojny prasy. Nie są one co prawda wybitnie regionalne, jednak głód też nie był wtedy zjawiskiem regionalnym.

* Marmolada ze śledzi- artykuł prasowy z roku 1915.
* Oszczędny sposób gotowania kawy - artykuł prasowy z roku 1916.
* Co jeść w razie głodu - artykuł prasowy z roku 1917.
* Chleb z grzybów - artykuł prasowy z roku 1917.
* Jarzyny wojenne - notatka z roku 1918.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz