.

.

PRZERWA WAKACYJNA

Przerwa wakacyjna. Na kolejny nowy post na naszym blogu zapraszamy już w niedzielę 2 września. Za to cały czas niezmiennie zapraszamy na naszą stronę na facebooka, gdzie bez przerwy wakacyjnej publikujemy ciekawostki historyczne.

Śledź nowe posty

poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Kołacz dożynkowy

Dożynki na wsi były czasem niezwykłym: nie tylko wytężonej pracy, ale i nagrody która po niej przychodziła. Swych korzeni sięgają czasów pradawnych, bo początków rolnictwa, choć w różnych kulturach znajdujemy je pod różnymi nazwami. Jednak jednym co je łączy była radość z zebranych plonów.






























DOŻYNKI - ZWYCZAJE I OBRZĘDY
CZYTAJ WIĘCEJ



Kołacz dożynkowy:

300 g mąki
150 ml mleka
22 g drożdży
30 g cukru
40 g masła
2 żółtka
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli

ser biały
cukier
rodzynki
1-2 żółtka

1 żółtko+ mleko do posmarowania































Drożdże utrzeć z cukrami. Mleko podgrzać, by było ciepłe, ale nie za gorące. Wymieszać z mąką i drożdżami. Odstawić na 20 min. Dodać sól, żółtka, roztopione masło, wyrobić aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować. Ser rozrobić z żółtkami, dosłodzić do smaku cukrem, dodać rodzynki. Posmarować ciasto i zwinąć, tak jak struclę. Uformować kołacz, posmarować żółtkiem rozmąconym z odrobiną mleka, odstawić jeszcze na 15 min.
Piec na papierze do pieczenia ok. 35-40 min. w temp. 180 stopni.




1 komentarz: